Zagrebački športski savez gluhih

ZSS

Zagreb

hšsg

Deaflympics

 

O nama

OPĆE INFORMACIJE O SAVEZU

Zagrebački športski savez gluhih - punopravni član Zagrebačkog športskog saveza od 2007.

Savska cesta 137
10000 Zagreb
Hrvatska

tel: +385 1 6398 610
tel: +385 1 6398 615
fax: +385 1 6398 572
e-mail:hss.gluhih@gmail.com

www.zssg.hr - webmaster Alen Gere
e-mail: alengere@gmail.com


POVIJEST ŠPORTA GLUIHIH U ZAGREBU

Povijest Sportskog društva gluhih "Silent" počinje 1949. g. kada je bavljenje sportom među gluhima Zagreba već bilo toliko omasovljeno i popularno da su postojali formalni uvjeti za osnivanje takvog društva.

U svim zapisima taj osnutak vezuje se uz I. sportske igre gluhih Jugoslavije, održane te godine u Zagrebu, a na kojima je između zagrebačkih sportaša izabrano 8 reprezentativaca za svjetske igre gluhih u Kopenhagenu (1949.), što je imalo veliki odjek medu gluhim sportašima.

Prijedlog za ime društva dao je Branko Petani, a riječ "silent" preuzeta je iz engleskog jezika i znači "šutljiv, nijem" (a svoj korijen vuče od latinske riječi "silentium" što znači "tišina, muk"). Vrlo slične riječi postoje i u drugim jezicima - francuskom, talijanskom, španjolskom... Zahvaljujući tome naziv našeg društva razumljiv je cijelom svijetu, a bez obzira na tako "šutljivo" ime, za "Silent" su već mnogi čuli!

Dakako, "Silent" nije nastao ni iz čega. Svaka povijest ima svoju pretpovijest, a pretpovijest "Silenta" seže još u prošlo stoljeće kada je 1885. gluhi Adalbert Lampe otvorio prvu školu za gluhu djecu u Hrvatskoj. U okviru nastave Zavoda u Vinogradskoj ulici (kasnije u Ilici) učenici su kao obavezan predmet imali i satove tjelovježbe - i tu počinje ljubav gluhih prema športu. Kasnije, u Širokom školskom dvorištu bilo je dovoljno prostora i za odigravanje prvih nogometnih utakmica, po uzoru na tadašnje zagrebačke klubove.

Nakon završetka škole za gluhe, gluhi su se organizirali u Zagrebu 1921. godine kao udruga gluhih, a kao aktivni sportski klub 1925. pod imenom "DOBROTVOR". "DOBROTVOR" se razvijao samostalno u raznim športskim disciplinama, neovisno o promjenama vlasti, režima i država.

U svojoj povijesti, kroz brojne sekcije- nogometne, rukometne, kuglačke, šahovske, stolnoteniske, lakoatletske, streljačke, košarkaške....športaši "Silenta" redovito su nastupali na gradskim, republičkim i saveznim prvenstvima osoba oštećena sluha, osvajajući brojna odličja.

Sportsko društvo "Silent" održalo se do danas, a šport gluhih u Zagrebu formiran je u sklopu Zagrebačkog športskog saveza gluhih koji sačinjavaju 12 športskih klubova, Sportsko društvo "Silent" i 2 škole za gluhu djecu "Suvag" i "Slava Raškaj". Zagrebački športski savez ustrojen je i prilagođen Zakonu o športu N.N.71/06 i član je Hrvatskog športskog saveza gluhih i Zagrebačkog športskog saveza od 2007. godine

KLUBOVI: 

 1. BADMINTONSKI KLUB "SILENT", BK "SILENT"

 2. KOŠARKAŠKI KLUB "SILENT", KK "SILENT"

 3. CURLING KLUB "SILENT", CK "SILENT"

 4. KUGLAČKI KLUB "SILENT", KK "SILENT"

 5. MALONOGOMETNI KLUB "SILENT", MNK "SILENT"

 6. NOGOMETNI KLUB "SILENT", NK "SILENT"

 7. PLANINARSKO ORJENTACIJSKI KLUB "SILENT",POK "SILENT"

 8. PLIVAČKI KLUB "SILENT", PK "SILENT"

 9. RUKOMETNI KLUB "SILENT", RK "SILENT"

 10. STOLNOTENISKI KLUB "SILENT", STK "SILENT"

 11. STRELJAČKI KLUB "SILENT", SK "SILENT"

 12. ŠAHOVSKI KLUB "SILENT", ŠK "SILENT"

 13. TENISKI KLUB "SILENT, TK,"SILENT"

 14. ŠPORTSKO DRUŠTVO GLUHIH "SILENT", ŠDG "SILENT"

 15. CENTAR  "SUVAG"-ZAGREB  (ŠKOLA ZA GLUHU DJECU)

 16. CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE "SLAVA RAŠKAJ"-ZAGREB  (ŠKOLA ZA GLUHU DJECU)


 

 
   
O nama | Webmaster | Kontakt |
2008 Zagrebački sportski savez gluhih // na vrh